За поръчки: 08824 55167

Безплатна доставка над 60 лв.

Четири суперхрани, които не са „палео“

Четири суперхрани, които не са „палео“

Смята се, че е разумно да се следва хранителен режим подобен на този, които предците ни са имали, докато сме еволюирали.

Само че… макар и да съм привърженик на идеята, не съм във възторг от начина, по който тази диета се предписва в много от случаите.

Сякаш тази практика излезе извън пределите на науката и започна да се превръща в идеология.

Има много съвременни храни, които са здравословни, но активно се отричат от палео диетите. Според мен това е погрешно.

Хранителният режим трябва да бъде продукт на науката и да е съобразен с това,което има най-добро влияние върху индивида, а НЕ да се превръща в идеология или „нутрилигия“, както някои я наричат.

Хората сме еволюирали, хранейки се с разнообразни храни и нашите гени са се променили (не много, но в някаква степен) от епохата на палеолита.

Аз смятам, че идеята за палео „модел“ е много по-разумна.

Това означава, приемайте храните, които хората сме консумирали, докато сме еволюирали и към това добавете съвременните храни, които харесвате, понасят ви добре и науката определя като полезни. Ето, четири храни, които технически не са „палео“ и все пак са изключително полезни.

Черен шоколад не е палео

Пълномаслени млечни продукти от свободнопасящи крави

Картофите не са палео

Кафето не е палео

Извод

Истината е, че не знаем с какво точно нашите предци от палеолита са се хранили и не съществува „един единствен“ вид палео диета.

Какво хората са яли е варирало значително между отделните региони, и се е определяло от храната, която им е била на разположение в конкретния момент. Диетата на някои е била високовъглехидратна – характерна за консумацията на растения.Други са имали хранителни навици с нисък прием на въглехидрати, каквито са животинските продукти.

Това, което знаем със сигурност е, че палеолитният човек не се е хранил с неща, произведени във фабрики.Това включва: рафинирана захар, рафинирани житни култури, транс-мазнини, растителни масла и каквато и да било обработена храна, която не може да се приготви натурално.

Човешкият род е еволюирал, докато е консумирал истинска храна – кратко и ясно. Това е нещото, върху което трябва да съсредоточим.

Разумно е, да обърнем сериозно внимание на храните, които хората са консумирали, докато е траела еволюцията, защото се предполага, че те са безопасни и полезни за телата ни.

Въпреки това, може да открием и голям брой съвременни храни, които също са здравословни. Само защото нещо е ново, това не го прави автоматично вредно.

Ако се наслаждавате на определена храна, отразява се добре на тялото ви и науката е доказала, че тя е полезна, тогава да я отбягвате, просто защото не е „палео“ според някакви строги правила, няма никакъв смисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Безплатна доставка

За поръчки над 60 лв. до офиси на Спиди и Еконт

14 дни за връщане

За неотворени пакети или продукти с ненарушена цялост

100% сигурно плащане

Ние не съхраняваме по никакъв начин данните на вашите карти

Начини на плащане

С дебитна или кредитна карта, както и в брой при доставка