За поръчки: 08824 55167

Безплатна доставка над 60 лв.

Черен шоколад не е палео

Черен шоколад не е палео

Черният шоколад е „модерна“ храна, но много изследвания показват, че той има силно положително влияние върху здравето ни, особено по отношение на състоянието на сърцето.

Черният шоколад е една от редките „храни-глезотийки“, които се оказва, че са и изключително питателни и здравословни.

Извлечен от какаови зърна, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти в света.

В едно изследване се разкрива, че какаото е по-богато на антиоксиданти дори и от боровинките и плодовете на асаят (Acai Berry).

Черният шоколад е с богато съдържание на фибри и минерали като магнезий, желязо, мед, манган и много други.

Един от основните проблеми при  шоколада е, че той често съдържа определено количество захар.

Въпреки това, ако се спрете на черен шоколад с 70-85% (или по-високо) съдържание на какао, количеството захар ще бъде сведено до минимум и ползите многократно ще надминат вредите.

В действителност има голямо количество изследвания относно здравословното влияние на черния шоколад и какаото, особено по отношение на функционирането на сърцето и мозъка.

Черният шоколад и какаото могат да понижат кръвното налагяне, да повишат HDL-холестерола и да защитават LDL-частиците от оксидативния стрес.

Също така в други проучвания се показва, че черният шоколад може да намали инсулиновата резистентност, която е голям рисков фактор за метаболитен синдром, диабет тип II и заболявания на сърцето.

В някои изследвания при хората, които консумират най-много какао и черен шоколад, има около 50-57% по-нисък риск от сърдечни заболявания, което е умопомрачително висок резултат.

Разбира се, този тип изследвания са наблюдателни по същността си и не могат да докажат, че шоколадът е причинил понижението на риска.

Но като се има предвид потвърденият ефект на важни рискови фактори като кръвно налягане, инсулинова резистентност и оксидация на LDL, намирам за правдоподобно, че черният шоколад и какаото могат в действителност да намалят риска от сърдечни заболявания.

Казаното до тук относно състоянието на сърцето, обаче, не изчерпва ползите от черния шоколад. Съществуват също така, други изследвания, които разкриват, че той може да доведе до сериозни подобрения във функционирането на мозъка (поне при хора в напреднала възраст) и осигурява на кожата естествена защита срещу слънчеви изгаряния.

Черният шоколад не е бил наличен през епохата напалеолита, но въпреки това е една от най-здравословните храни, които можете да консумирате.

Просто бъдете сигурни, че сте подбрали качествен, органичен черен шоколад с високо съдържание на какао… и не прекалявайте с количеството, а го възприемайте повече като хранителна добавка. Едно или две квадратчета дневно или няколко пъти в седмицата трябва да ви бъдат достатъчни.

Едно или две квадратчета дневно или няколко пъти в седмицата трябва да ви бъдат достатъчни.

Четири суперхрани, които не са „палео“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Безплатна доставка

За поръчки над 60 лв. до офиси на Спиди и Еконт

14 дни за връщане

За неотворени пакети или продукти с ненарушена цялост

100% сигурно плащане

Ние не съхраняваме по никакъв начин данните на вашите карти

Начини на плащане

С дебитна или кредитна карта, както и в брой при доставка