За поръчки: 08824 55167

Безплатна доставка над 60 лв.

Картофите не са палео

Картофите не са палео

Картофите бяха отхвърлени в оригиналния вариант на палео диетата. Въпреки това те са изключително полезни, високо питателни и са сред най-засищащите храни, които познаваме.

Оригиналната книга за палео диетатае доста крайна срещу картофите.

В това, обаче, не смятам, че има много логика, защото картофите са кореноплоден зеленчук, които е бил наличен през палеолитната ера.

В някои други разновидности на палео диетата, например в „Перфектната здравословна диета“, активно се насърчава приемът на храни като картофите, които тамса наричани „безопасни“ нишестета.

Картофите всъщност са изключително питателни. Един единствен картоф съдържа големи количества от витамин C, калий, магнезий, манган, желязо и различни други хранителни вещества.

Наистина, картофите съдържат почти всяко необходимо хранително вещество в различна степен, включително прилично количество протеин с всички важни аминокиселини.

Има случаи на хора, които са живели единствено на картофи за дълги периоди от време, без това да е довело до каквито и да било видни негативни ефекти върху тяхното здраве.

Друга важна характеристика на картофите е, че те са, може би, най-засищащата храна, която познаваме. В действителност, те постигат по-високи резултати от всички други храни, които са били тествани, на  индекса за ситост.

Това означава, че консумирайки картофи, ще се чувствате естествено заситени и в крайна сметка ще употребявате останалите храни в по-малки количества.

Ако искате да направите картофите ви още по-здравословни, може да ги оставите да се охладят, след като сте ги приготвили. Това осезаемо увеличава съдържанието на устойчиво нишесте – несмилаем вид нишесте, което функционира като разтворими фибри.

Единственият проблем с картофите е високото съдържание на въглехидрати, така че хората, които са на нисковъглехидратна диета, може би, ще предпочетат да не прибягват до тях.

Но за тези, които водят активен живот и имат нормален метаболизъм, картофите наистина се доближават до определението „перфектната храна на природата“ Няма никаква логика защо те не трябва да бъдат включени в една палео диета, тъй като са толкова „истинска“ храна, колкото е възможно.

Четири суперхрани, които не са „палео“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Безплатна доставка

За поръчки над 60 лв. до офиси на Спиди и Еконт

14 дни за връщане

За неотворени пакети или продукти с ненарушена цялост

100% сигурно плащане

Ние не съхраняваме по никакъв начин данните на вашите карти

Начини на плащане

С дебитна или кредитна карта, както и в брой при доставка